zaterdag 19 mei 2012

Aardbeien bavarois taart

Vorige week dinsdag heb ik een aardbeien bavarois taart gemaakt. Het recept heb ik op internet gevonden en ik wilde deze wel eens uitproberen. Eind juni gaan mijn buren trouwen en ze hebben mij gevraagd of ik voor de taart wil zorgen. Ze willen graag 5 verschillende aardbeientaarten hebben. Na wat aarzelen heb ik ja gezegd. Een taart voor een bruiloft is heel wat anders dan een verjaardagstaart. Voor de volgende taarten heb ik gekozen: aardbeien kwarktaart, aardbeien slagroomtaart, een zandkoekbodem met room en aardbeien, een fondant taart en dan de aardbeien bavarois taart.
Op de aardbeien bavarois taart na heb ik alles al een keer gemaakt. Goede reden om dus de bavarois te oefenen. Dinsdag ben ik de keuken in gedoken en heb ik eerst een biscuit gebakken. Ik gebruik altijd de biscuitmix van Funcakes. Hier hoef je alleen eieren en water aan toe te voegen. Ideaal en, niet onbelangrijk, heel erg lekker en luchtig. Terwijl het biscuit stond af te koelen ging ik een poging doen om de bavarois te maken. Voor deze taart gebruik ik 2 blikken aardbeien, vooral omdat ik het vocht nodig heb. Als garnering gebruik ik dan wel weer verse aardbeien, deze zijn veel lekkerder.
Om de taart te maken heb ik het vocht van de aardbeien gescheiden, een deel van het vocht warm gemaakt en daar gelatine in laten oplossen. Daarna moest de rest van het vocht erbij. Tot nu toe ging alles prima. Slagroom kloppen was ook geen probleem. Maar toen kwam het. Het was de bedoeling om het aardbeienvocht bij de slagroom te gieten zodra deze op kamertemperatuur was. Geen probleem zou je denken, maar de slagroom werd 1 grote vloeibare bende als ik het zo mag noemen.
Toch ben ik verder gegaan want vond het ook zonde om alles weg te doen. Het biscuit had ik in 2 lagen gesneden en de onderste laag heb ik weer terug gestopt in het bakblik. Daaroverheen moest de helft van het slagroom mengsel en wat aardbeien. Ik heb bewust minder dan de helft gedaan, want anders was het bakblik direct overstroomd. Daaroverheen heb ik de andere laag biscuit gelegd en toen nog meer van het slagroom mengsel eroverheen. het zag er niet uit en het lekte aan alle kanten. Ik had nog erg veel slagroom over maar het paste niet eens meer. Owjee, wat wordt dit. Misschien moet ik morgen toch even naar de buren om te vertellen dat er geen aardbeien bavarois taart op het menu staat tijdens hun bruiloft. Toch heb ik de taart in de koelkast gezet en niet meer naar gekeken tot een dag later. En ja hoor! Er kwam een super taart onder vandaan. Hij was mooi opgestijfd. Na geproefd te hebben was de smaak ook goed. Alleen vond ik dat er te veel biscuit in zat. Weten we dat ook weer voor de volgende keer.
Mijn buren krijgen dus gewoon een aardbeien bavarois taart op hun bruiloft. Alleen wel iets aangepast!

Groetjes,
Laura

1 opmerking:

  1. Had liever gezien dat de ingredienten apart stonden van het verhaal! Want vind het zo erg onduidelijk.

    BeantwoordenVerwijderen